Wijnproeven voor dummies
Stel je voor: je zit gezellig samen op restaurant, het eten is net besteld, samen met een lekkere bijpassende wijn. De ober brengt de wijnfles en vraagt ‘Wie proeft graag de wijn?’ en alle hoofden draaien jouw richting uit. Lichte paniek, want hoe doe je dat eigenlijk, wijnproeven? Dankzij onderstaande stappen proef je binnenkort wijn als een echte sommelier.
Stap 1 – Act like a pro
Wijnproeven start bij de manier waarop je je glas vasthoudt, rond de steel. Door je wijnglas bovenaan vast te houden verwarm je immers de wijn en dat kan een effect hebben op de smaak.
Stap 2 – What you see is what you get
Bekijk de wijn in de glas. Eerst kijk je naar de kleur van je wijn. Bij witte en rode wijnen krijg je een donkerdere, meer intense kleur naargelang de leeftijd van de wijn. Hou het glas omhoog om te checken of de wijn niet te troebel is en of er geen bezinksel aanwezig is. Hoe ouder de wijn, hoe meer kans op bezinksel door het rijpingsproces. Tot slot ga je even walsen met de wijn. Hoe meer die aan het glas blijft plakken, hoe hoger het alcoholpercentage. Dat noemen ze ook ‘de viscositeit van de wijn’.
Stap 3 – Smells like wine spirit
Naast proeven doet een echte sommelier ook aan ruiken. Hoe de wijn ruikt, is meestal ook hoe hij proeft. Geuren zijn uiteraard heel persoonlijk, maar toch kan je met je neus bepalen of een wijn nu goed of slecht is. Het ligt voor de hand dat een wijn die muf, zuur of gewoon ronduit slecht ruikt, beter niet gedronken wordt. Focus je bij jonge wijnen op frisse, fruitige en bloemige geuren. Oudere wijnen ruiken eerder kruidig en aards.
Stap 4 – Sip me baby one more time
Nu gaan we over tot het effectieve wijnproeven. Slurpen is toegestaan, wat zeggen we, verplicht zelfs! Bij het nemen van een slok wijn zorg je ervoor dat er wat lucht meekomt in je mond. Door lucht mee te slurpen, gaat de wijnsmaak ook mee naar jouw neus en komt de wijn dus nog beter tot zijn recht.
Laat de wijn een paar keer rondgaan in je mond zodat je volledige tong en alle smaakpapillen de kans krijgen om de wijn te proeven. Wist je dat je tong de smaken op verschillende plaatsen proeft? Een zoete smaak zal je eerder vooraan op je tong proeven, bitter dan weer aan de achterkant. Wil je het doen zoals de echte? Spuw de wijn na het proeven dan uit. Proef je gewoon een wijntje op restaurant, dan hoef je dat uiteraard niet te doen. Zonde van de wijn, toch?
Stap 5 – This tastes wine-derful
De laatste stap om te leren wijnproeven is de evaluatie van wat je nu net allemaal hebt waargenomen. Komt de geur die je eerder rook overeen met wat je geproefd hebt? Is er een afdronk aanwezig en hoe lang blijft die hangen? ‘Hoe langer de afdronk, hoe beter de kwaliteit van de wijn’, hoor je wel eens. Onthoud vooral dat smaken zeer persoonlijk zijn. Wat jij lekker vindt, is misschien niet de smaak van de anderen. Deel daarom je beoordeling van de wijn. Aan de hand van jouw feedback kunnen anderen zich een beeld vormen van de wijn en voor zichzelf een inschatting maken of die iets voor hen zal zijn.
Et voilà, vanaf nu ben jij de pro als het aankomt op wijnproeven. Santé!